2019 - ВСНМ ОБЖ

Go to content
ВЕЋЕ СРПСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ КНЕЖЕВИ ВИНОГРАДИ ОБЕЛЕЖИЛО СЛАВУ

ВАВЕДЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ, своју крсну славу, ВСНМ Кнежеви Виногради прославило је у суботу, 7. децембра. Свечана прослава започела је вечерњим богослужењем у српском православном храму посвећеном Ваведењу Пресвете Богородице, изграђеном 1775. По освећењу славског колача и кољива иста су раздељена присутним свечарима, њиховим гостима и осталим верницима, а потом је прослава, на позив председника ВСНМ КВ Владимира Хорвата, настављена у прекрасним просторијама Свечане сале Ирис уз послужење и богат културно-уметнички програм.
8. децембар 2019.
Одржана 4. седница ВСНМ ОБЖ

Црквени дом у Дарди био је домаћинско место одржавања редовне 4. седнице ВСНМ ОБЖ. Уз председника Већа Дејана Јеличића и већнике присутни су били заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, свештеници барањски, архијерејски намесник Ђорђе Ковачевић, осјечки архијерејски намесник Александар Ђурановић и Парох кућаначки Драган Гаћеша, начелник Општине Ердут Југослав Весић, начелник Општине Шодоловци Драган Зорић, заменици начелника и градоначелника с подручја ОБЖ, те представници већа српске националне мањине у ОБЖ.
Посебни гости седнице били су саборски заступник и председник СНВ Борис Милошевић са сарадницима, саборска заступница Драгана Јецков уједно и заменица председника СНВ и председник ЗВО Срђан Јеремић.
Главна тема састанка била је унапређење повезивања општинских и градских већа српске националне мањине са БСНМ ОБЖ као и са СНВ. Општи закључак из реченог је да ће СНВ и даље помагати рад већа на терену те подстицати га путем едукативних радионица у сарадњи са жупанијским већима како би побољшан рад на терену био видљив.
Сви присутни заменици општина искористили су јединствену прилику директног обраћања скупу, а нарочито председнику СНВ како би, у петоминутном обраћању, указали на проблеме средина у којима делују, а присутни су били заменици начелника из Општине Поповац Зоран Милошевић, Општине Кнежеви Виногради Стојан Петровић, Општине Виљево Милорад Маљковић, Општине Дарда Радован Готовац, те заменик градоначелника Белог Манастира Предраг Стојановић.


6. децембар 2019.
ОСВЕШТЕНА ЦРКВА СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У КУЋАНЦИМА

16. новембра 2019. у Епархији славонској, која је иницирала и водила обнову спомен-храма, обележена је годишњица смрти патријарха Павла у родном месту поглавара српске цркве, Кућанцима, а свечаност је настављена у Слатини, вечерњим богослужењем и свечаном академијом, којој је присуствовао и патријарх српски Иринеј са више архијереја српске цркве.
Иницијативу за његову обнову покренуо је претходни епископ славонски Сава, а окончао је садашњи владика славонски Јован.
Патријарха су дочекали Чувари Христовог гроба Батајница, СКД Просвјета Слатина, КУД Зора Силаш и многобројни верници из свих крајева Хрватске, БиХ и Србије, а уз саслужење великог броја епископа Српске православне цркве патријарх српски Г. Иринеј освештао је новообновљени храм Светих Апостола Петра и Павла, саграђеног 1928, а у децембру 1991. године до темеља срушеног минама које су под њега постављене. Након чина освећења и троносања храма патријарх је у њему одржао и прву свету архијерејску литургију од како је храм обновљен.
Након беседе Патријарх Иринеј уручио је архијерејске грамате за помоћ у обнови храма у Кућанцима првом начелнику Општине Магаденовац Стјепану Живковићу, др Милети Радојевићу, директору Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама, Драгану Павловићу, харамбаши Чувара Христовог Гроба и Митру Петковићу који се потрудио да храм изгледа велелепно.
Свечаности су присуствовали амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш, министар иностраних послова у Савету министара у техничком мандату Игор Црнадак, представници Амбасаде Србије у Хрватској и српских организација из Хрватске, Надбискуп београдски Станислав Хочевар, Надбискуп ђаковачко-осјечки Ђуро Хранић, Бискуп пожешки Антун Шкворчевић, Јасмин Милић из Протестантске Цркве, председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, директор Секретаријата за вере Републике Српске Драган Давидовић, многобројни православни верници из Славоније, гости из Републике Српске и Србије, из расејања, свештенство и добротовори светог храма.
По завршетку свете Литургије сви сабрани су посетили и имање на коме је рођен патријарх Павле.
Културно-уметнички део прославе извели су наступима КУД Зора Силаш, СКД Просвјета Слатина, ХКУД Сељачка слога Шљивошевци, Чувари Христовог Гроба, вокална солисткиња Јована Крстић из Зајечара,  Милена Богатић, Бојана Крстић, КУД Славонија, те удружење Личка калдрма из Београда.
Посебно истичемо да су из руку домаћина, епископа Јована Ћулибрка, архијерејске грамате за помоћ при обнови храма и организацији прославе добили председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић и дожупан ОБЖ Радомир Чварковић.

17. новембар 2019.
ВСНМ ОБЖ обележило своју славу
Св. Кнез Стефан Штиљановић

ВСНМ ОБЖ свечано је и ове године у четвртак, 17. октобра, прославило своју славу - Св. Кнеза Стефана Штиљановића. Свечаност је започела богослужењем, резањем славског колача и посвећењем кољива у српској православној Цркви светог Ђорђа у Кнежеву.
Богослужењем началствовао прота Ђорђе Ковачевић уз саслужење пензионисаних прота Михајла Маријанца и Влада Кљајића, протојереја-ставрофора Стевана Кувежданина, протојереја Драгана Вукадиновића и домаћина, јереја Срђана Трајковића.
Беседу о историјату храма произнео је прота Михајло Маријанац, а након њега присутнима се обратио домаћин, јереј Срђан, позвавши присутне на духовну и материјалну обнову истога. Након тога за све госте уприличено је дружење уз послужење и ТС Дунавске зоре у Друштвеном дому.
Својим присуством прославу Већа увеличали су и бројни уважени гости:
   • Конзул Републике Србије у Вуковару Људмила Остојић
   • Државни тајник Министарства заштите околиша Миле Хорват
   • Заменик жупана ВСЖ Ђорђе Ћурчић
   • Заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић
   • Председник ЗВО Срђан Јеремић
   • Начелник Општине Поповац Зоран Контак
   • Начелник Општине Јагодњак Стево Млинаревић
   • Начелник Општине Шодоловци Драган Зорић
   • Начелник Општине Ердут Југослав Весић
   • Начелник ПП Бели Манастир Ивица Ткалец
   • Заменик градоначелника Града Белог Манастира Предраг Стојановић
   • Заменик начелника Општине Кнежеви Виногради Стојан Петровић
   • Заменик начелника Општине Поповац Зоран Милошевић
   • Председник ВСНМ ВСЖ Светислав Микеревић
   • Председници ВСНМ Осијека, Валпова, Белог Манастира, Кнежевих Винограда, Дарде, Биља, Шодоловаца, Поповца...


18. октобар 2019.
Научна конференција
БАРАЊА КРОЗ ВЕКОВЕ - СЛОЈЕВИ КУЛТУРЕ БАРАЊЕ

Музеј Војводине у сарадњи са Вуковом задужбином из Београда организовао је у суботу, 5. октобра 2019. године, научну конференцију „Барања кроз векове - Слојеви културе Барање“.
Више од 40 учесника из Србије, Хрватске (Барања), Мађарске и Словачке представило је теме из области археологије, историје, етнологије, демографије и историје уметности.
Као истраживачи и казивачи из Барање својим радовима представили су се:
   • Милан Дворнић (публициста, Бели Манастир), Народни обичаји Срба у Барањи.
   • Синиша Ђуричић, (историчар, Дарда), Просторни размјештај подунавских Шваба у Барањи од краја 17. до 20. стољећа.
   • Соња и Јован Недић (публицисти, Бели Манастир), Барањска периодика и енигматика у њој (с освртом на Барањце који су се бавили енигматиком).
   • Нада Станић (рођ. Милетић, пореклом барањка из Белог Манастира, Галерија Рајко Мамузић, Нови Сад), Православне цркве у јужној Барањи.
Обзиром да је у априлу ове године, уз посредовање заменика жупана ОБЖ Радомира Чварковића и тадашњег председника ВСНМ ОБЖ Јована Јелића, успостављена сарадња између ВСНМ ОБЖ и Музеја Војводине, научној конференцији је, као гост, присуствовао и председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.

7. октобар 2019.
ПАРАСТОС ЗА СТРАДАЛЕ У "ОЛУЈИ"

Српско народно вијеће и Веће српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније у суботу, 3. августа организирали су парастос за све жртве страдале током и непосредно након војно-полицијске акције "Олуја".
Парастос је служен у српском православном Храму Св. архангела Михаила Бели Манастир, а саслуживали су сви барањски свештеници.Присуствовали као уважени гости; државни тајник РХ Миле Хорват, заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, заменик градоначелника Предраг Стојановић, заменик начелника Општине Поповац Зоран Милошевић, председница ГО СДСС и градска већница Светлана Жарковић и председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.


5. август 2019.
ИЗБОРНА СКУПШТИНА
СРПСКОГ НАРОДНОГ ВИЈЕЋА

На изборној скупштини СНВ, кровној организацији Срба у Хрватској, одржаној 13. јула 2019. у просторијама Српске православне гимназије у Загребу, делегати изабрали свог новог председника.
Новоизабрани председник СНВ је Борис Милошевић, а његове заменице су Драгана Јецков и Анета Владимиров.
Милорад Пуповац, који је 22 године био на челу СНВ, изабран је за председника Савета СНВ, а у нови сазив Надзорног одбора Ања Шимпрага, Драгиша Пилиповић, Милан Крстинић, Јово Манојловић и Југослав Весић.

Делегатима су се поздравним говорима обратили и уважени гости Мира Николић, амбасадорка Србије у РХ, Слободан Живковић, главни секретар СКД Просвјета, Срђан Јеремић, председник Заједничког већа општина и Никола Лунић, Председник Привредника.


14. јул 2019.
СЕДНИЦА НОВОИЗАБРАНИХ ПРЕДСЕДНИКА
ЖУПАНИЈСКИХ ВЕЋА СРПСКЕ НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ

Одржана је прва седница новоизабраних председника жупанијских Већа српске националне мањине. На седници потписани су уговори о приступању Српском народном вијећу и формирању Координације Већа.
Такођер, утврђен је термин одржавања Скупштине СНВ за 13.7.2019. у простору Православне опште гимназије у Загребу са почетком у 11:00 часова.
Потписани су и уговори о капиталним инвестицијама за свако поједино жупанијско Веће. Председник ВСНМ ОБЖ, Дејан Јеличић потписао је уговор о финансирању реновирања просторија у Осијеку и набавке нове опреме, а све у вредности 80.000,- куна.


10. јул 2019.
ОДРЖАНА КОНСТИТУИРАЈУЋА СЕДНИЦА ВСНМ ОБЖ

6.6.2019. у 11 часова одржана је у Великој вијећници Осјечко-барањске жупаније конституирајућа седница ВСНМ ОБЖ као последица недавно одржаних мањинских избора.
Седницу, којој је присуствовало 19 од 25 новоизабраних већника, чинећи тако потребан кворум, водио је Југослав Весић као већник са највише освојених гласова на изборима.
Према јединој тачки дневног реда предложени су кандидати за новог председника и његовог заменика. Потом се, тајним гласањем, једногласно одлучило да ће нови председник ВСНМ ОБЖ бити Дејан Јеличић, а његов заменик Јован Јелић.

7. јун 2019.
НОВОГОДИШЊИ ПРИЈЕМ ВСНМ ОБЖ

11.01.2019. у хотелу Валдингер (Осијек) одржан је традиционални новогодишњи пријем поводом православне Нове године, а у организацији Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније. Госте је поздравио председник ВСНМ ОБЖ, Јован Јелић и у кратком обраћању свима зажелео све најбоље у наступајућој 2019. години.
Пријему су, поред већника ВСНМ ОБЖ, присуствовали и дожупан ОБЖ Радомир Чварковић, државни тајник РХ Миле Хорват, начелник Општине Јагодњак Стево Млинаревић, начелник Општине Шодоловци Миле Злокапа, заменик начелника Општине Кнежеви Виногради Стојан Петровић, заменик начелника Општине Виљево Милорад Маљковић, заменик начелника Општине Поповац Зоран Милошевић, заменик начелника Општине Ердут Слободан Наранџић, те представници осталих српских мањинских већа и других српских општинских и градских организација са подручја Осјечко-барањске жупаније. Дружење је увесељавао оркестар Дунавске зоре из Вуковара.


12. јануар 2019.
ВСНМ Осјечко-барањске жупаније
© 2016. - Аутор: Миленко Војновић
Back to content