2020 - ВСНМ ОБЖ

Go to content
Хуманитарна акција:
БАНИЈА ЈЕ НАША КУЋА

У Загребачкој банци отворен је мултивалутни рачун на који могу вршити новчане уплате сви они који желе помоћи у набавци свега што је тренутно, али и у наредним данима, неопходно становницима Баније, из већином руралних подручја.
Уплата на исти омогућена је проведеном процедуром (у само једном дану) за поступање темељем законских могућности у оквиру прикупљања средстава, а према следећим упутама написаних латиницом:
   • HR5223600001501530334
   • Zagrebačka banka
   • Primatelj: Srpsko narodno vijeće, Gajeva 7, Zagreb
   • Za humanitarnu akciju "Banija je naša kuća"
   • za uplate iz inostranstva SWIFT: ZABAHR2X
Много је вести с терена о трагичним неприликама. С данашњим даном постало је свима јасно да унаточ томе што велик број људи из целе Хрватске нуди унесрећенима смештај то за већину унесрећених није опција.
ЗБОГ ТОГА СУ НАЈПОТРЕБНИЈИ КОНТЕЈНЕРИ ИЛИ КАМП КУЋИЦЕ/ПРИКОЛИЦЕ, а надаље су то и:
   • Хигијенске потрепштине - пелене (претежно за старије), дезифицијенси...
   • Заштитне маске, рукавице, најлон/цераде
   • Вода и сокови
   • Вреће за спавање и деке
   • Преносни пуњачи за мобителе и ручне лампе
   • Кабанице, прслуци (флуоресцентних боја), шлемови (елементи заштите на раду)
   • Топла одећа и обућа, суха храна за животиње...
Донације за становнике Баније погођене потресом примају се у просторијама Српског привредног друштва Привредник у Загребу, Прерадовићева 18/1.
Хуманитарну акцију организовало и њоме руководи Српско народно вијеће.
30. децембар 2020.
ВСНМ Бели Манастир обележило своју славу
Светог Арханђела Михајла

У свету је недељу, 21.11.2020. у српском православном Храму Светог Арханђела Михајла у Белом Манастиру, Веће српске националне мањине Бели Манастир свечаном лилитургијом обележило храмовну и своју славу уз присуство већника и верника из Барање...


22. новембар 2020.
ВСНМ ОБЖ обележило своју славу
СВ. КНЕЗ СТЕФАН ШТИЉАНОВИЋ

Своју славу, Светог кнеза Стефана Штиљановића, којег православни Срби славе сваког 17. октобра (4.10. по старом календару), Веће је ове године, по присилној режији пандемије Корона вируса, прославило веома скромно али ипак свечано.
Свечаност је, у присуству знатно окрњеног броја већника, уприличена у српском православном храму Св. Арханђела Михаила у Дарди. Богослужењем уз посвећење и резање славског колача и посвећење кољива началствовао је барањски намесник протојереј Ђорђе ковачевић уз саслужење пензионисаног проте Михајла Маријанца и свештеника Стевана Кувежданина.


19. октобар 2020.
ПОПОВАЧКИ СРБИ ПРОСЛАВИЛИ МАЛУ ГОСПОЈИНУ

Поуздано се не зна када је српски православни храм у барањском месту Поповац изграђен, али запис на дасци, сачуван до данашњих дана, говори нам да је освећен 1767. године и посвећен Ваведењу Пресвете Богородице. Срески судија Барањске жупаније ондашњег времена у свом извештају спомиње да су темељи храма урађени 1767. године, а у време његова обнављања и осликавања, период између 1905. и 1912. године, подигнута је и капелица рођења Богородице Марије на брду Поповцу, обновљена од православних мештана Поповца 2011. године.
Поповачки Срби, присутни на овом простору још од средњег века, свечано су и у великом броју, са својим гостима, прославили овогодишњи православни празник Мале Госпојине у свом храму. Свечану литургију предводио је протојереј Владо Кљајић уз саслуживање протојереја Михајла Маријанца и месног пароха Срђана Трајковића. Потом су свечаност зачинили чланови СКУД Јован Лазић из Белог Манастира певајући српске духовне песме.
Од виђенијих гостију присутни су били заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, заменик начелника Општине Поповац Зоран Милошевић и председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.


22. септембар 2020.
ОДРЖАНА СКУПШТИНА
СРПСКОГ НАРОДНОГ ВИЈЕЋА

Извештајна и изборна Скупштина СНВ одржана је 12. септембра у дворишту Српске православне опште гимназије "Кантакузина Катарина Бранковић" у Загребу. Њено релативно касно одржавање изнуђено је општим друштвеним стањем и околностима проистеклим као последица пандемије Корона вируса.
Делегати Скупштине су, двотрећинском присутношћу и једногласно, усвојили све предочене им извештаје. Извештај о раду у 2019. години, финанцијски извештај за исту те план и програм рада и финанцијски план за текућу 2020. годину.
Такођер, тајним гласањем, за новог су председника СНВ изабрали Милорада Пуповца. Нови/стари председник заменио је Бориса Милошевића који је са те позиције одступио због функције и обавеза у Влади РХ. Надаље, делегати су, на препоруку председништва СНВ, изгласали Дејана Јовића за новог председника Савета СНВ, на местима заменица председника СНВ оставили Драгану Јецков и Анету Владимиров, а Саша Милошевић обављат ће и даље дужност генералног секретара.


14. септембар 2020.
6. редовна седница ВСНМ ОБЖ

Дом културе у Болману, због бројности важне за седницу, био је место њеног одржавања у понедељак, 29. јуна 2020., а изузетни домаћини били су Општина Јагодњак и ВСНМ Општине Јагодњак.
    Дневни ред:
 1. Усвање одлука са претходне електронске седнице
 2. Извештај о активностима између две седнице
 3. Капиталне инвестиције СНВ на подручју ОБЖ у 2020. години
 4. Упознавање са активностима ВСНМ ОБЖ до 31.12.2020.
 5. Разно
СНВ је путем капиталних инвестиција, мањинским већима доделио укупно 574.000,- кн и то Јагодњаку 225.000,- кн, Шодоловцима 149.000,- кн, Дарди 125.000,- кн, Кнежевим Виноградима 40.000,- и Магаденовцу 36.000,- кн.
Због и о важности предстојећих парламентарних избора у РХ, а под 5. тачком дневног реда, говорили су специјални гости, кандидати за Сабор РХ Драгана Јецков и њен заменик Миле Хорват, те делегат Скупштине СНВ Југослав Весић.


30. јун 2020.
Изложба ИВО АНДРИЋ - Писац и/или дипломата

26. јуна 2020. у Белом Манастиру је изложба отворена у организацији СКД Просвјета пододбор Бели Манастир, а у оквиру "Видовданских дана" којих су организатори све српске организације са подручја града. Председник пододбора, Дејан Јеличић, отворивши изложбу предао је реч двема професорицама, Мирјани Орешчанин и Јадранки Радошевић, које су потом пригодно говориле о лику и делу Иве Андрића.
Присутне је кроз програм водила Јована Поповић, а од виђенијих присутни су били заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, заменик жупана ВСЖ Ђорђе Ћурчић, председник градског већа Б. Манастира Игор Фрањић, заменик градоначелника Б. Манастира из редова српског народа Предраг Стојановић, Председник ОВ Општине Јагодњак Миленко Товјанин, те представници СПЦ Драган Вукадиновић и Владо Кљајић.
Изложбу је посетило шездесетак посетилаца, а од медија присутни били Банска коса, Радио Барања и ТВ продукција ЗВО.
Читав програм одржао се у простору  Етнолошког центра барањске баштине, Центра за културу Белог Манастира.
Целокупан програм додатно су обогатили својим наступом тамбураши састава "Дунавске зоре" из Борова.


29. јун 2020.
ХУМАНИТАРНА АКЦИЈА

У организацији СНВ и ВСНМ ОБЖ подељени су "Ранкини пакети" на подручју Општине Јагодњак, насељену иначе већински српским становништвом, а сачињавају је насеља Јагодњак, Болман, Нови Болман и Мајшке Међе.
Пакете су поделили начелник општине Стево Млинаревић, председник ВСНМ Општине Јагодњак Далибор Татарин и председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.


15. април 2020.
САВИНДАН
СВЕТИ САВА, први Архиепископ српски

Савиндан је празник Српске православне цркве који се слави 27. јануара (14. јануара по старом календару), којим се обележава успомена на Светог Саву, принца династије Немањића, српског просветитеља и првог архиепоскопа српског.
Празник Светог Саве један је од највећих храмовних и породичних празника у српском народу, светкују га многе занатлије а проглашен је и за школску славу. То је уједно слава и СКД Просвјета пододбор Б. Манастир, а обележена је светом архијерејском литургијом у српском православном храму Св. Архангела Михаила у Белом Манастиру.
Поводом обележавања своје славе Пододбор је за децу предшколског и основношколског узраста припремио пригодне дарове које им је уручио његов председник и председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.

27. јануар 2020.
СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА У ЧАСТ СВЕТОГ САВЕ

Српска православна парохија беломанастирска и пододбор СКД Просвјета у суботу су, 25. јануара у биоскопској сали Белога Манастира, организовали Светосавску академију у част првог српског Архиепископа - СВЕТОГ САВЕ.
Свечани културно-уметнички програм, пред тристотињак посетиоца, својим су наступима зачинили СКУД Јован Лазић, Чувари баштине барањских Срба, Удружење родитеља и деце Пчелице, ученици ОШ Ф. Туђман, Гимназије и Прве и Друге средње школе Бели Манастир.
Академији су као гости присуствовали архијерејски намесник Ђорђе Ковачевић са барањским свештеницима СПЦ, конзулица Републике Србије Људмила Остојић, градоначелник Б. Манастира Томислав Роб, саборска заступница СДСС Драгана Јецков, заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, заменик жупана ВСЖ Ђорђе Ћурчић, начелник Општине Негославци Д. Јецков, начелник Општине Шодоловци Д. Зорић, заменик начелника Општине Поповац З. Милошевић, заменик начелника Општине Кнежеви Виногради С. Петровић, заменик начелника Општине Јагодњак Н. Шалајић, заменик градоначелника Б. Манастира П. Стојановић и други.
Пригодним уводним говорима званице и госте поздравили су свештеник СПЦ у Б. Манастиру Д. Вукадиновић и председник беломанастирског пододбора СКД Просвјета и председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.
Након свечане академије уприличен је коктел у Етнолошком центру барањске баштине.


25. јануар 2020.
Помоћ Богословији Св. Три Јерарха манастира Крка

Епархија Осечкопољска и барањска организовала је, те уз свесрдну помоћ општина Борова, Ердута, Јагодњака, Маркушице, Негославаца и Трпиње, ЗВО из Вуковара, ВСНМ Вуковарско-сремске жупаније, ВСНМ Осјечко-барањске жупаније, ВСНМ Вуковара, СДСС и дожупана Вуковарско-сремске жупаније, 17. јануара послала прикупљену помоћ, око 1700 кг меса и месних производа, Богословији Света Три Јерарха српског православног манастира Крка (између Книна и Шибеника, Далмација, Хрватска).


18. јануар 2020.
ВСНМ Осјечко-барањске жупаније
© 2016. - Аутор: Миленко Војновић
Back to content