2021 - ВСНМ ОБЖ

Go to content
13. РЕДОВНА СЕДНИЦА ВСНМ ОБЖ

30.12.2021. одржана је 13. редовна седница Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније.
Већници су упознати са редовним активностима између две седнице, а у њеном наставку извршено је завршно конституисање Већа избором чланова Председништва и чланова четирију одбора неопходних за његов успешан рад.

Председништво ВСНМ ОБЖ:
   • Дејан Јеличић, председник
   • Јован Јелић, потпредседник
   • Радомир Чварковић
   • Југослав Весић
   • Зоран Милошевић
   • Миленко Војновић
   • Светлана Жарковић

Одбор за Статут и Пословник:
   • Спасоја Банац, председник
   • Перо Кличковић
   • Богдан Тишма
   • Драган Тодић
   • Јово Вуковић
Одбор за људска права и уставно-правни положај Срба:
   • Југослав Весић, председник
   • Милорад Маљковић
   • Небојша Петровић
   • Јована Поповић
   • Далибор Татарин
Одбор за одгој, образовање, омладину, културу и спорт:
   • Драган Тодић, председник
   • Радован Беара
   • Душан Луковић
   • Јово Милакић
   • Ранко Вујаклија
Одбор за информисање и издаваштво:
   • Петар Шмрчковић, председник
   • Зденко Чикара
   • Недељко Ђурђић
   • Небојша Петровић
   • Миленко Војновић
Наративни план за 2022. годину је завршен и усвојен.
На крају седнице председник је поделио пригодне поклоне свим присутним већницима и пожелео им срећну и успешну 2022. годину, у нади да ће се у њој пандемија вируса Ковид-19 коначно окончати.
Седница је одржана у сали Црквеног дома у Осијеку, те се захваљујемо СПЦ Парохији осјечкој и јереју Александру Ђурановићу на пруженом домаћинству.
31. децембар 2021.
ВСНМ ОКВ прославило своју и храмовну славу

Храмовна слава и слава Већа српске националне мањине Oпштине Кнежеви Виногради, Ваведење Пресвете Богородице, свечано је обележена у суботу, 4. децембра у Кнежевим Виноградима.
Доподне је одржана Света литургија у светом храму коју су саслуживали протојереј Ђорђе Ковачевић, протојереј Драган Вукадиновић и протојереј-ставрофор Стеван Кувежданин док је кум био Синиша Прокић, храмовни и свештенички послужитељ. Кум је даровао храм са новим тамнољубичастима завесама. На светој литургији окупило се бројно православно становништво из Општине и целе Барање, док су најмлађи чланови заједнице припремили пригодан рецитал.
После подне је у цркви обављено освећење и резање славског колача Већа уз присуство већег броја гостију и узваница. Својим присуством прославу су увеличали Александар Накић нови генерални конзул Републике Србије у Вуковару, Војислав Станимировић са супругом, председник ЗВО Дејан Дракулић, заменик градоначелника града Вуковара Срђан Колар, те представници српскг народа из општина Поповац и Дарда.
Потом су гости и домаћини заједно прешли у ресторан на СРЦ Базени где су послужени посном вечером. Председник ВСНМ ОКВ Владимир Хорват обратио се присутиима кратким поздравним говором испричавши чиме су се бавиле организације српске мањинске самоуправе (Веће, СКД Просвјета, КУД Живојин Жико Мандић) Општине Кнежеви Виногради у овој години и шта се то планира у следећој. Празнички угођај својим је пригодним музичким интерпретацијама улепшао дует "Хранислава и Милан".


5. децембар 2021.
ВСНМ ОБЖ обележило своју славу
Св. Кнез Стефан Штиљановић

17.10.2021 у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Осијеку прослављена је слава Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније Свети Стефан Штиљановић.
Осим жупанијских већника, били су присутни и званичници из политичког и мањинског живота источне Хрватске. Председник ЗВО Дејан Дракулић и сарадници, заменик жупана ОБЖ Радомир Чварковић, начелник Општине Шодоловци Драган Зорић, заменица градоначелника Града Белог Манастира Светлана Жарковић, заменик начелника Општине Дарда Петар Маријанац, заменик начелника Општине Поповца Зоран Милошевић, председница ВСНМ Вировитичко-подравске жупаније Милена Лазић, те председници мањинских већа Подгорача, Магаденовца, Кошке, Поповца, Дарде, Белог Манастира, Шодоловца, Осијека, Ораховице, Слатине, Кнежевих Винограда и представник српске националне мањине из Валпова.
Обред освећења славског колача и кољива предводио је осјечки парох и архијерејски намесник, осјечки протојереј Александар Ђурановић, уз саслужење протојереја ставрофора у пензији Михаила Маријанца из Дарде.
Након освећења и резања славског колача, за госте је приређен коктел у Црквеном дому поред храма. Госте је поздравио и захвалио им се на одазиву, председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.


21. октобар 2021.
Радна посета председника СНВ и ЗВО

Састанак одржан у среду, 6.10.2021. у оквиру раде посете председника СНВ Милорада Пуповца, председника ЗВО Дејана Дракулића  и њихових сарадника, организиран је како би се састали са представницима мањинских већа, градоначелницима, заменицима градоначелника, начелницима и замеником жупана Осјечко-барањске жупаније.
Састанак је одржан у Белом Манастиру, а тема састанка био је Попис становништва 2021.


7. октобар 2021.
14. изјава сјећања Српског народног вијећа
прочитана је пред већницима ВСНМ ОБЖ
3. август 2021.
10. РЕДОВНА СЕДНИЦА ВСНМ ОБЖ

30.06.2021. у Дарди одржана је 10. редовна седница Већа српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније. Седница је одржана у Црквеном дому са почетком у 19 часова. Поред одборника ВСНМ ОБЖ, седници су присуствовали и градоначелници Ердута (Југослав Весић) и Јагодњака (Данијела Млинаревић), те председници мањинских већа Дарде, Кнежевих Винограда, Кошке, Магаденовца, Поповца и Шодоловаца.
Централна тема ове проширене седнице био је попис становништва 2021. године, на коме су предавачи били Јован Влаовић и Јелена Несторовић из Српског народног вијећа. Попис 2021. одвијаће се у 2 фазе. Прва фаза од 13.09. до 26.09.2021. биће електронски самопопис хрватских грађана путем платформе Е-грађани, а друга фаза од 27.09. до 17.10.2021..
Редован попис провест ће се пописом Државног завода за статистику. Предавачи су нагласили значај овог пописа за српску заједницу у Републици Хрватској, због свих политичких, културних и образовних права која сада конзумирамо. Срба у Републици Хрватској према попису становништва из 2011. године има 186.633 или 4,4%, а у Осјечко-барањској жупанији 23.671 или 7,76%.
Закључено је да ВСНМ ОБЖ заједно са СНВ треба да буду део координационог тела за исток Републике Хрватске, на челу са Заједничким већем општина из Вуковара. Договорене су даљње активности на проналажењу активиста и помоћника за е-попис. Нови састанак заказан је за наредних месец дана.
На крају је госте поздравио и захвалио се домаћину и свим присутнима председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.


1. јул 2021.
Коло српских сестара Св. Јелена Дечанска
из Белог Манастира обележило јубилеј

Чланови Кола српских сестара Света Јелена Дечанска из Белог Манастира у среду су, 2.6.2021 обележиили своју славу, празник Свете Јелене Дечанске, а уједно и 30. годишњицу постојања Кола.
Уз бројне госте вернике, присутни су били заменица градоначелника Белог Манастира Светлана Жарковић и председник ВСНМ ОБЖ Дејан Јеличић.
Наш председник уручио је скроман поклон у име ВСНМ ОБЖ.


3. јун 2021.
ВСНМ Осјечко-барањске жупаније
© 2016. - Аутор: Миленко Војновић
Back to content