2024 - ВСНМ ОБЖ

Go to content
Потписани уговори о
капиталним улагањима ЗВО у ОБЖ

Српски културни центар у Белом Манастиру био је домаћин веома важном догађају:
потписивању уговора о капиталним улагањима Заједничког већа општина за подручје Осјечко-барањске жупаније.
У име ЗВО уговоре потписао је председник Дејан Дракулић са представницима општина Ердут, Јагодњак и Шодоловци, те ВСНМ Општине Дарда, ВСНМ Града Белог Манастира, ВСНМ Поповац и ВСНМ Осјечко-барањске жупаније. Састанку такођер присуствовала и чланица Савета ЗВО Драгана Јецков.


5. април 2024.
Посета већника Новом Саду

Већници ВСНМ ОБЖ и других српских мањинских већа из ОБЖ, организовано су посетили Нови Сад. Посета је организована српским националним институцијама у култури наше матичне државе Србије, Матици српској и Музеју Војводине.
Музеј Војводине изашао нам је у сусрет отворивши своја врата само за нас, иако не ради понедељком, на чему им велико хвала. Виша кустосица Слађана Велендечић, дочекала нас је, зажелела добродошлицу и провела нас кроз цео Музеј показавши нам притом богату музејску поставку.
Потом, примљени смо у Матици српској, а дочекао нас је њен генерални секретар др. сц. Милан Мицић. Он нас је упознао са историјатом Матице и провео нас кроз зграду њеног седишта, те нам је послужено освежење.
Председник ВСНМ ОБЖ Зоран Милошевић, у име Већа, уручио је пригодне поклоне домаћинима.
За групу је био организован ручак, а посету смо завршили разгледањем Петроварадинске тврђаве.
Ова посета је наставак успостављања дубљих веза и сарадње са матичном државом, њених националних институција културе и обилазак важних српских националних споменика и институција. Ове активности започели смо прошле године посетом Београду, наставили ове посетом Новом Саду, а надамо се наставку оваквих посета и у будућности.
Хвала домаћинима у Матици српској и Музеју Војводине на свему.


2. април 2024.
6. седница 6. сазива ВСНМ ОБЖ

12. марта одржана је 6. седница 6. сазива ВСНМ ОБЖ у сали Црквеног дома у Осијеку. Председник Зоран Милошевић по отварању седнице утврдио да постоји кворум, присутно 16 од 25 већника, а потом су усвојени записник са прошле седнице и извештај о раду између ње и данашње.
Надаље, председник је известио већнике о одржаним седницама Координације националних мањина ОБЖ и Савјета за националне мањине ОБЖ одржане 29.2.2024.. На седницама дискутовало се о начину обележавања Дана националних мањина ОБЖ који ове године пада у суботу, 25.5.2024., а одржат ће се на Тргу Анте Старчевића. Тада, у преподневним часовима представит ће се све националне мањине ОБЖ (словачка, мађарска, немачка, албанска, ромска, македонска, словеначка, црногорска, бошњачка и српска). Наша заједница представит ће се наступом фолклорног ансамбла и два штанда удруга са понудом старих јела и ручних радова.
Секретар Д. Јеличић упознао је већнике са наставком сарадње Већа са српским институцијама у Мађарској и матичној држави Србији, као и планираним активностима посете већника националним институцијама.


13. март 2024.
СРПСКО НАРОДНО ВИЈЕЋЕ
Одржана седница Председништва и Скупштина

9. марта 2024. у простору Српске православне опште гимназије Кантакузина Катарина Бранковић у Загребу, одржана је 6. седница Председништва СНВ на којој је усвојен записник са 5. седнице шестог сазива Председништва и план рада Скупштине СНВ. Седници присуствовао и председник ВСНМ ОБЖ Зоран Милошевић.
Скупштина СНВ одржала се потом у великој дворани ове гимназије. Иста је усвојила Извештај о раду и Финанцијски извештај за 2023. годину. Након тога прихваћени су и усвојени План рада и Финанцијски план за 2024. годину.
Скупштином је председала заменица председника СНВ Драгана Јецков. Присутне је поздравио председник СНВ Милорад Пуповац, а након тога је генерални секретар СНВ Саша Милошевић, упознао присутне делегате са радом у 2023. и изнео План рада СНВ за 2024.
Гости Скупштине били су администратор Митрополије загребачко-љубљанске, Епископ буеносајрески и јужноцентралноамерички Кирило, помоћница министра у Влади Републике Србије Сања Лакић, председник ЗВО Дејан Дракулић, председник Уреда за људска права националних мањина Ален Тахири, потпредседник Савјета за навионалне мањине Милан Вукелић и други.
Поред председника Зорана Милошевића у име ВСНМ ОБЖ седници су присуствовали делегати Скупштине СНВ Даница Болић, Радомир Чварковић и Драган Тодић.


10. март 2024.
Седница Координације и Савјета за националне мањине
Осјечко-барањске жупаније

29. фебруара одржана је седница Координације националних мањина ОБЖ и Савјета за националне мањине ОБЖ.
Седницу Координације сазвала је председницаАна Канђера Легчевић с циљем усаглашавања заједничког ставасвих мањинских већа и представника мањина о начину обележавања Дана националних мањина ОБЖ.
Седницу Савјета сазвао је председник, уједно заменик жупана Јосип Милетић. На овом делу седнице одлучено је да ће се ове године Дан националних мањина обележити представљањем гастрономске понуде, ручних радова и наступом фолклорних група националних мањина. Уз то усаглашене су неке техничке појединости везане за рад мањинских већа и њихових представника.
Дан националних мањина ОБЖ, установљен одлуком Скупштине ОБЖ из 2018. године да се слави задње суботе у месецу мају, ове године обележава се у суботу, 25. маја 2024.
Седници присуствовали председници мањинских већа Ана Канђера Легчевић словачког, Ениса Кифер немачког, Оливер Матијевић мађарског, Бранко Петровић ромског и Зоран Милошевић српског, те Синиша Поповић као представник црногорске и Џемал Братић као представник бошњачке националне мањине у ОБЖ. Такођер, присутни су били представници управних одјела Жупаније и већници-чланови Савјета за националне мањине ОБЖ.


2. март 2024.
ВСНМ Осјечко-барањске жупаније
© 2016. - Аутор: Миленко Војновић
Back to content