АРХИВА - ВСНМ ОБЖ

Go to content
АРХИВА СТАРИЈИХ ВЕСТИ
СВЕЧАНОМ СЕДНИЦОМ ВСНМ ОБЖ
обележило своју славу
Св. Кнез Стефан Штиљановић

ВСНМ ОБЖ у среду је, 17.10.2018. традиционално свечаном седницом уз присуство многобројних званица и гостију обележило своју славу, Св. Кнез Стефан Штиљановић. Прослава је започела уз богослужење, резање славског колача и посвећење кољива, а потом је одржана свечана седница. Након седнице уприличено је дружење актера уз послужење.
18. октобар 2018.
Храм Рођења Пресвете Богородице
Освећење и троносање обновљене средњевековне цркве
Копривна, 1. септембар 2018. (19. август 2018.)1. септембар 2018.
Вeликa скупштинa Српскoг нaрoднoг виjeћa

Tрeћa Вeликa скупштинa Српскoг нaрoднoг виjeћa oдржaнa је 13. фeбруaрa 2018. у Кoнцeртнoj двoрaни Вaтрoслaв Лисински у Зaгрeбу којој су присуствовали, као почасни гости, председник Србије Aлeксaндaр Вучић, председница Хрватске Кoлиндa Грaбaр-Китaрoвић, градоначелник Загреба Mилaн Бaндић и Митрoпoлит загребачко-љубљански господин др. Пoрфириje.
По отварању окупљeнимa сe први oбрaтио председник Српског народног вијећа Mилoрaд Пупoвaц, а потом и сви почасни гости.


На Вeликој скупштини Српскoг нaрoднoг виjeћa усвојена је Изјава о правима Срба у Хрватској.

19. фебруар 2018.
Св. Кнез Стефан Штиљановић
СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА ВЕЋА

Славећи Св. Кнеза Стефана Штиљановића,празник свог заштитника, Веће српске националне мањине Осјечко-барањске жупаније свечано је обележило и прославило, према српским верским и народним обичајима, своју Крсну славу. Тим поводом уприличен је програм прославе за чланове Већа и узванике, а који се састојао од обиласка дворца и Винарије Ердут, вечерњег богослужења у ердутском храму Архангела Гаврила и дружења у етно кући Стари дуд у Ердуту.

17. октобар 2016.
Манастир Св. Николе (Дузлук, Ораховица)
Преображење Господње у манастиру Св. Никола

Манастир Св. Николе један је од најзначајнијих и најранијих духовних, историјских и културно-уметничких средишта Срба тзв. Доње Славоније, односно Подравине. Овај манастир, кога историјски извор и традиција овог краја помиње још као Ремета и Дузлук, постоји већ у другој половини 15. века.
Манастир Св. Николе у свом вишевековном постојању постао је сведок, саучесник и хроничар историјских, духовних и културно-уметничких догађаја везаних за живот Срба у Славонији.
Два велика сабора одржавају се сваке године у манастиру, на дан Преноса моштију светитеља Николаја (22. маја), и на Преображење Господње (19. августа). У манастиру се и данас чувају мошти свете Анастасије.
Ове године на Сабору Преображења, већ традиционално, боравили су чланови ВСНМ ОБЖ на челу са председником Јованом Јелићем.

22. август 2016.
ВСНМ Осјечко-барањске жупаније
© 2016. - Аутор: Миленко Војновић
Back to content